Stadswandeling

Een stadswandeling door Tilburg is één grote ontdekkingsreis. Tilburg heeft veel te bieden op het gebied van historie, architectuur, beeldende kunst en literatuur. Onze zeer ervaren stadsgidsen die deze tochten al vele jaren met veel passie en plezier verzorgen nemen je mee op een tocht langs interessante en grappige zaken in de stad.

Wist je bijvoorbeeld Vincent van Gogh in Tilburg woonde? Waarom staan er twee naakten tegen een gevel in de Noordstraat? Ken je het smalste straatje in de stad? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord tijdens de wandeling. Een wandeling duurt 2 uur. Uit de volgende thema's kan gekozen worden:

Koningshoeven/Jeruzalemwandeling.
Koningshoeven, een gebied ten zuidoosten van Tilburg. Een bezoek aan dit historische gebied is meer dan de moeite waard. Stadsgidserij vertelt het verhaal van de industrie die hier aan de Leij ontstond en laat de historische locaties van de fabrikantenvilla’s zien.



Literaire wandeling
Een literaire wandeling door het centrum van Tilburg, waar de poëzie letterlijk op straat ligt, waar nog steeds dichters en schrijvers hun woonplek hebben, waar grote namen als Ivo de Wijs, Walter Breedveld en Anton Roothaert gewoond hebben. Tijdens de wandeling gaan we op zoek naar o.a. de bakermat van 'De Stijl', krijgen we antwoord op de vraag waarom 'Dr. Vlimmen' van Anton Roothaert destijds door de kerk op de zwarte lijst is gezet en ontdekken we zelfs een winnaar van de P.C. Hooftprijs die over Tilburg schreef. In overleg kan deze 2 uur durende wandeling uitgebreid worden met een bezoek aan een of meerdere dichters, die zullen voorlezen uit eigen werk.

Centrumwandeling
Heuvel en Markt vormen van oudsher het (bestuurlijk) centrum van Tilburg.
Onze stad kreeg in 1809 stadsrechten, maar bestond toen nog uit diverse van elkaar gelegen gehuchten, de zogenaamde herdgangen. Tijdens onze centrumwandelingen ervaren zelfs de echte Tilburgers hoe onvoorspelbaar mooi de stad is. Onze gidsen nemen u mee door kleine straatjes en over pleinen en vertellen u de historie van onze stad, natuurlijk aangevuld met allerlei sappige anekdotes !



Korvelwandeling
“Corvel" wordt al in 1418 genoemd. In 1430 spreekt men over “de heertganck van Corvel “en in 1440 over “Corvel aen den Bercdijk”. De wijk Korvel behoort tot de oudste delen van Tilburg. Ze wordt doorsneden door de Korvelseweg, ooit een deel van de weg van Antwerpen naar ’s-Hertogenbosch. Tot deze oude herdgang behoren ook het Laar, en de Poel. Tijdens de wandeling bezoeken we o.a. (onder voorbehoud) de monumentale Korvelse kerk en de kloosterkerk van de Kapucijnen. We zien de woonplekken van de textielfabrikanten en andere bekende Tilburgers.

Tivoliwandeling (Armhoefse Akkers)
In het noordoosten van het Tilburgse centrum ligt een chique wijk, de Armhoefse Akkers. Globaal omsloten door de Tivolistraat, de Sint Jozefstraat en het Wilhelminakanaal. Het gebied tussen de Ringbaan Oost en het kanaal wordt de Sacramentsparochie genoemd. In het gedeelte ten zuiden van de ringbaan woonden o.a. doktoren welke verbonden waren aan het oude Sint Elisabethziekenhuis. Een deel, de hoofdingang, bestaat nog. Deze wijk is gebouwd in de dertiger jaren en staat werkelijk vol met schitterende woonhuizen, een lust voor het oog!



Architectuurwandeling
Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw nam het inwonersaantal van Tilburg flink toe, in 50 jaar was er zelfs een verdubbeling van 30.000 naar 60.000. Het grootste gedeelte kwam via natuurlijke aanwas, maar door de grote bloei in de textielnijverheid en de nieuwe Centrale Werkplaats van de NS kwamen er ook veel arbeiders van elders zich in onze stad vestigen. Met de komst van de Woningwet in 1901 ontstond er ‘n grote vraag naar fatsoenlijke arbeiderswoningen. Maar ook de groep welgestelden werd groter en ook daar ontstond een vraag naar duurdere woningen. Veel van de woningen gebouwd na 1850 zijn staan er nog, alhoewel de wijken met arbeiderswoningen in een rastempo worden gerenoveerd of zelfs geheel vervangen. Van zowel de sociale woningbouw alsmede de woningen in de duurdere klasse zijn echter nog voldoende voorbeelden te zien. Bekende Tilburgse architecten als van der Valk, Donders en de Beer ontwierpen woningen in verschillende stijlen zoals Jugendstil, Artdeco, De Stijl, en Nieuwe Zakelijkheid.

Koning Willem II wandeling
Vanaf 1830 verbleef kroonprins Willem regelmatig in Tilburg. Hij was bij wijze van spreken kind aan huis bij de Tilburgse textielbaronnen en bij zijn vriend pastoor Zwijsen. De reden waarom hij Tilburg zoveel bezocht, zat hem in de Belgische onafhankelijkheidskwestie. Vanuit Tilburg leidde hij, als Opperbevelhebber van het Nederlandse leger, de Tiendaagse Veldtocht tegen de opstandige Belgen. In 1835 kocht hij een bescheiden woning in Tilburg, waarachter hij in 1847 een paleis liet bouwen dat in 1849 klaar was. In 1842 liet hij een Lancierskazerne bouwen. Deze (voormalige) kazerne bestaat nog en is enig in zijn soort. Onze stadsgidsen kunnen u veel over Koning Willem II te vertellen, ook hier natuurlijk weer aangevuld met anekdotes over deze sympathieke Koning.

Prijs: (prijs op aanvraag/afhankelijk van de groepsgrootte)

Alleen te boeken als combinatie met een andere activiteit of in combinatie met een andere workshop.


 

Duur:

op aanvraag/in overleg 

Voor meer informatie: vul het contactformulier in of mail naar maud@bijmaud.nl, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Wil je direct geholpen worden? Bel dan 06-52628899.